Šta znači sanjati šumu?

Šuma je najčešći ekosistem s kojim se čovek susreće, stoga nije neobično da se upravo njena tematika pronađe i u našoj podsvesti.

Advertisements

Šuma predstavljena u snu može imati više simbolika – dobre prilike, napredak u ključnim životnim segmentima, ali takođe u određenim situacijama može da se odnosi na tamu i zle mračne sile.

U najopštijem smislu, šuma može da se odnosi na liderstvo koje ćete ostvariti u skorijoj budućnosti, Vašu odgovornost nad nekim predmetom ili radnjom.

Šuma u snu nam ukazuje na neophodnost da budemo obazrivi.

Mogući su događaji u kojima ćete doći u konflikt sa ljudima koji su hijerarhijski u bilo kom smislu iznad Vas – viša pozicija na poslu, bolje materijalno stanje.

Šuma u kojoj se radnja Vašeg sna odvija može značiti i bogatstvo, duhovni rast, dobre prilike.

Advertisements

Kako je šuma glavna asocijacija za mir, postojanost, ravnotežu – moguće je da Vam je upravo taj san ukazao za potrebu da se osamite i povratite svoju harmoniju i ravnotežu, naročito ukoliko Vam je prethodni period bio stresan.

Ukoliko ste u skorije vreme obitavali, prošli pored ili videli šumu, nije neobično da se ona pojavila u Vašoj podsvesti.

Naš mozak funkcioniše po neobičnim principima, gde prizori koji na javi ugledamo, svesno ili nesvesno oduševljeni ili zgroženi njima, mogu pronaći mesto i u psihi.

Za što efikasnije tumačenje neophodno je prisetiti se celokupnog  doživljala i osećanja koje ste zapazili i osetili u snu, kao i svih drugih detalja –predmeta viđenih u snu, tematike, vrste drveća, itd.

Sanjati da hodate kroz šumu

Ukoliko je prizor iz Vašeg sna sledeći – ptice cvrkuću, sunčevi zraci Vas dodiruju, lagani povetarac pomera grane drveća – ovaj san Vam govori o pronalaženju sopstvenog unutrašnjeg mira i spokoja Vaše duše koja vapi za jednostavnošću.

Advertisements

Vaš san ima upravo ovu simboliku, ukoliko vodite prezauzet način života ili ako Vam je prethodni mir narušen disbalansom obaveza, te je bilo teško pronaći ravnotežu sa onim što Vas umiruje i nadahnjuje srećom.

Ukoliko je tako, možda ne bi bilo loše da se spremite i krenete u potragu za tom srećom, možda upravo šetnja šumom može tome da pomogne.

Šetnja šumom može da simbolizuje i Vaš pokušaj da zadržite nešto što ste odavno izgubili.

Nezavisno od toga da li to bio predmet ili osoba, Vaša želja za povratkom u prošlost gde ste to posedovali, je dugo vremena bila potisnuta, te Vam na ovaj način poručuje da nije kasno da izgubljena stvar bude ponovo pronađena.

Iako je šuma jedan od najlepših prizora, a šetnja njom najbolja relaksacija, generalno značenje može da bude Vaša nesigurnost. Važno je da raščistite sami sa sobom šta je to što očekujete i želite od života.

Advertisements

Dodatno važno tumačenje može biti sagledano sa unutrašnjeg, duhovnog aspekta, gde Vam šuma ukazuje na prosvetljenje Vaše duše koja zalazi u oblasti Vama nepoznate, te ih je neophodno istražiti.

Svetla šuma, obasjana sunčevim zracima i toplinom, prepuna visokih stabala, odaje osećaje harmonije i sklada, sigurnosti i zadovoljstva duše.

Ovakav prizor u snu Vam poručuje da ste nadomak ličnog zadovoljstva i sopstvene sreće, te poboljšanja na poslovnom planu.

Šuma bogata drvećem i zelenom vegetacijom simbolizuje prepreke na koje ćete naići, nepovoljne situacije po Vas, ali i sposobnost koju posedujete da te upravo te probleme olako rešite.

Sanjati umiruću šumu

Šuma bez mnogo drveća, suvih stabala, bez vegetacije, prikazana u Vašem snu, govori Vam da postoji izvesna situacija koja Vam smeta, ali još uvek nije rešena.

Advertisements

Moguće je da je taj problem nešto što Vas dugo vremena muči, ali da Vas strah pri njegovom rešavanju parališe.

Sanjati da ste se izgubili u šumi

Ovakav sam ukazuje na Vaše trenutno stanje i nelagode koje trenutno imate u životu. Moguće je da se osećate kao da se krećete u krug, bez ikakvog cilja.

U takvim situacijama, najbolje bi bilo da preispitate svoje izbore i donesete odluku koja će Vam doneti sreću.

Pojednostavite svoj život i okolnosti koje Vam se zadese – iznenadićete se koliko to može da Vam donose ispunjenost i sreću.

Ukoliko ste u snu vidno izgubili, to može da simboliše da ćete u bliskoj budućnosti svoje obaveze i poslove prebaciti na drugu osobu. Razlog toga može biti zbog problema u Vašoj porodici.

Advertisements

San u kojem ste se izgubili u gustoj i žbunjem obrasloj šumi označava Vašu zbunjenost i nesigurnost. Moguće je da ne vidite izlaz iz određene situacije koja Vas je zatekla.

Ukoliko u snu paničite jer ne možete da pronađete izlaz, to interpretira Vaše unutrašnje stanje. Pokušajte da dokučite zbog čega se osećate van kontrole.

Vratite se nekoliko koraka unazad. Ukoliko ste doneli pogrešne izbore, budite svesni da svemu postoji rešenje.

Sanjati mračnu i zastrašujuću šumu

San u kojem ste se našli u mračnoj i zastrašujućoj šumi, gde ne vidite ništa ispred sebe, u kojem se osećate uplašeno, simboliše Vaše suočavanje sa neočekivanim problemima na koje ćete iznenada naići, ali ćete im se lako suprotstaviti i pronaći rešenje.

Advertisements

U tom poduhvatu biće vam potrebna pomoć i savet osobe koja Vam je bliska.

Sanjati da se skrivate u šumi

Sanjati da se krijete u šumi, odnosi se na Vašu težnju da se oslobodite loše situacije. Moguće je da ste ispunjeni negativnim uticajima u Vašoj okolini, i da želite da pobegnete od njih.

Ovaj san takođe može da se odnosi na osećaje ogorčenosti zbog tempa života koji nosi savremeno doba.

San u kojem se krijete u šumi konkretnije može da znači da Vi odbijate mogućnosti koje moderan život pruža, zbog toga što smatrate da je prošlost u kojoj nije bila zastupljena tehnologija donosila više koristi.

Sanjati da vas neko proganja u šumi

Sanjati san u kojem Vas neko proganja, a Vi pokušavate da se sakrijete od njega – ukazuje na to da će Vam biti teško voditi komunikaciju sa nekim važnim.

Advertisements

Moguće je da Vam u bliskoj budućnosti predstoji razgovor za posao, unapređenje ili upoznavanje sa roditeljima Vašeg partnera.

Sanjati da trčite šumom

San u kojem trčite šumom znači da svoj trud ulažete na nepotrebna mesta. San Vam poručuje da usmerite svoju snagu na ono što je važno, i što će Vam doneti najviše dobrobiti.

Trčati kroz šumu, a da se pritom ne osećate uplašeno i zabrinuto, ukazuje da će Vam se izgubljeni kontakt ili odnos iz prošlosti, obnoviti u sadašnjosti. U suprotnom, ukoliko trčite i osećate strah – to simboliše strah koji imate od nepoznatog i neizvesnog.

U suštini, Vi bežite od problema koji u biti ne razumete. Pokušajte da izdvojite vreme i dobro razmislite šta nosi taj problem i koja je njegova težina. Da biste rešili problem, potrebno je da ga razumete.

Sanjati fontanu ili česmu u šumi

Ako u snu vidite česmu ili fontanu u nekom delu šume, to ukazuje da Vam bliska budućnost donosi osećaje frustracije i nelagode.

Advertisements

Sanjati penjenje na drvo u šumi

Ukoliko se u snu penjete na stablo u šumi, to ukazuje na Vašu ambicoznost, samokritičnost i istrajnost.

Ovo je pozitivan pokazatelj da ćete zahvaljujući svojim osobinama i sposobnostima osigurati sebi bolji položaj u svakom, a naročito u poslovnom smislu.

Sanjati da vas je neko pratio u šumi

Ukoliko šetate šumom, i vidite/osetite da neko prati Vaš korak, moguće je da ćete morati da se suočite sa nečim iz prošlosti, a što će se ponovo dogoditi u bliskoj budućnosti.

Neophodno je da sagledate način na koji ste pristupili u prethodnoj situaciji, pronaći mane i vrline takvom pristupu, te uskladiti ih sa potencijalnim najboljim rešenjem, koje ćete iskoristiti u nadolazećoj situaciji.

Koristite Vašu potpunu snagu.

Advertisements

Sanjati da ste živeli u šumi

Ukoliko u snu vidite sebe kako živite ili gradite kuću u šumi, ovaj san vam ukazuje da je neophodno da izdvojite vreme da razmislite.

Potrebno je da sagledate život i okolnosti koje su Vas zadesile na miru, i da svoj život donesete u ravnotežu. Ovo možete da učinite uz pomoć vežba meditacije ili drugih vežba opuštanja.

Sanjati da lutate šumom bez cilja

Sanjati san u kojem lutate šumom bez cilja, to može značiti da je došlo vreme da uložite svoje napore za razumevanje negativne strane Vašeg života.

Kako biste se pomerili sa trenutnog mesta, za koji je moguće da vam ne odgovara, potrebno je da prvo shvatite problem, da biste mogli da ga rešite i da napredujete.

Besciljno lutanje šumom simbolizuje srećan i dug život ispunjen zdravljem.

Advertisements

Ako se osećate slobodno, taj san znači da biste uskoro mogli upoznati onu “pravu” osobu. Ukoliko ste u braku, onda ćete dobiti vesti o izvesnom nasledstvu koje dugo vremena iščekujete.

Sanjati posečeno drveće u šumi

Ukoliko u snu vidite šumu koju ne krase visoka stable, već upravo naprotiv, panjevi i posečeno drveće, takav san ukazuje da ćete uspeti pronaći zajednički jezik sa suparnikom ili neprijateljem.

Sanjati šumu prekrivenu snegom

Šuma prekrivena snegom simboliše nedostatak Vaše seksualne želje. Energija koju posedujete prema životu prekrivena je snegom i hladnoćom.

San pokušava da Vas navede da sklonite sneg i da „iskopate“ malo dublje u svoju unutrašnjost, kako biste ponovo oživeli svoju požudu i strast.

Advertisements

Sanjati spaljenu šumu

Ukoliko u snu vidite spaljenu šumu, san Vam upućuje da je promena jedino moguća nakon što prođete kroz neke posledice, i naučite izvesnu lekciju.

Sanjati šumski požar

Šuma zahvaćena plamenom se sastoji iz dva važna elementa – drvećem, kao sinonimom za Vaš život i vatrom, kao negativnom okolnošću.

Ukoliko ste u snu pokušavali da sprečite ili ugasite požar, i u tome uspete – to znači da ćete postići veliki uspeh na poslovnom planu.

Ukoliko je pak taj Vaš poduhvat bio neuspešan, onda Vam podsvest govori da ćete se za svoje mesto kao vođe morati boriti sa drugih ljudima koji žele isto što i Vi.

Ako ste samo videli kako šuma gori, a niste preduzeli ništa da je ugasite, moguće je da ćete biti uplašeni i zabrinuti oko nekoga ili nečega što dolazi da Vam naruši mir, uništi nešto što ste gradili – da Vam nanese štetu.

Advertisements

Sanjati visoku šumu

Šuma sa visokim stablima koje krase razgranate grane, odaje osećaj koji Vi posedujete naspram života i ostalih ljudi.

Upravo to drveće predstavlja svet koji je mnogo veći od Vas, opasniji i destruktivniji.

Moguće je da su ljudi u Vašoj okolini koji vrše svoj uticaj na Vas, usmeravaju Vas na put kojim žele da se krećete, a Vi im se bespogovorno pokoravate, u snu interpretirani kroz visoka stabla.

Prisetite se svojih osećanja koja ste imali dok ste se kretali šumom. Ako ste se osećali spojno i srećno, onda ovo nije simbolika usmerena ka Vama.

Međutim, ukoliko to nije slučaj, ako se osećate uplašeno, zabrinuto i ispunjeni željom da menjate takve okolnosti, onda to može da znači da je došlo vreme da menjate Vaše okruženje, i da sami uzmete svoj život u svoje ruke.

Advertisements

Sanjati logorsku vatru u šumi

Logorska vatra, okruženje ljudi do kojih Vam je stalo – predstavlja upravo jednu filmsku, savršenu scenu.

No, ukoliko se u snu osećate ispunjeno, srećno, onda Vam ovaj san govori da treba više vremena da provodite sa ljudima do kojih Vam je stalo.

Ukoliko postoji izvesni problem između Vas i Vašeg partnera, ili ukoliko ste pre ne tako mnogo vremena okončali vaš odnos, ovaj san Vam poručuje da biste trebali da je obnovite.

Ukoliko za tako nešto ne postoji prostor, te ako je taj odnos za Vas bio više poguban nego dobar,  logorska vatra u snu može da simbolizuje da je upravo došlo vreme da se posvetite sebi.

Sanjati da pada kiša u šumi

Kiša u šumi je sigurno najlepši prizor prirode, naročito ukoliko se dešava u leto. Ovaj san ukazuje na mnogobrojne situacije koje će doći u Vaš život, a biće i te kako povoljne za Vas.

Advertisements

Sanjati da ste upoznali nekoga u šumi

Ukoliko ste nekoga upoznali u šumi, to znači da ćete otkriti nešto što niste znali o nekome iz Vaše blizine.

To može biti dobra stvar, ali i nešto što će se nepovoljno odraziti na Vas. U svakom slučaju, šta god to bilo, poprilično će Vas iznenaditi.

Sanjati da dugo šetate kroz šumu

Ako u snu dugo hodate kroz šumu, i čini vam se kao da tom hodanju nema kraja – to znači da na javi pokušavate da prihvatite problem i da mu se prilagođavate.

Pronalaženje rešenja može dugo da potraje, ali ključ ovog sna jeste da postanete mudriji i snalažljiviji u situacijama koje Vas zadese.

Ukoliko je šuma oko Vas prepuna zelenila, onda to simbolizuje da ćete se suočiti sa srećom i uspehom u poslovima koje ćete obavljati u skorijoj budućnosti.

Advertisements

Sanjati da ste u šumi i osećate se loše

Osećaji su važna karika ka razotrivanju simbolike sna. Ukoliko hodate šumom, hladno Vam je, osećate se iscrpljeno, moguće je da ćete biti primorani da odlučite o nekom putovanju u skorije vreme.

Sanjati da ste razgovarali sa nekim u šumi

San u kom razgovarate sa određenom osobom u šumi, simboliše Vašu težnju ka sticanju mudrosti.

Moguće da želite da naučite nešto od nekoga kog smatrate inteligentnijim, mudrijim i boljim od Vas u određenom smislu. Ukoliko ste sanjali osobu koju poznajete, na tu osobu se i odnosi simbolika sna.

Sanjati šumu u nepoznatom mestu

Ukoliko sanjate šumu koja se nalazi u mesto koje Vama nije poznato, ovaj san Vam ukazuje da Vam je ispunjenje životne želje bliže nego što mislite. Bitno je da budete strpljivi da biste to dočekali.

Advertisements

Sanjati šumu prekrivenu dimom i maglom

Ako u snu vidite šumu prekrivenu dimom i maglom, to znači da određenu životnu situaciju koja Vas je zadesila ne razumete i ne želite da joj se oduprete i da je promenite.

Morate imati na umu da iluzije i zablude koje stvarate da biste sebi olakšali prihvatanje tog problema, mogu da Vam donesu samo patnju. Neophodno je da se suočite sa strahom i da prevaziđete lenjost.

Sanjati da ste veći od šume

Ako u snu sebe vidite kao džina, a šumu u normalnom stanju, ili sebe kao čoveka prosečne visine i nisku šumu, taj san označava budućnost u kojoj ćete naići na neku sramotu koju nećete moći izbeći.

Sanjati da ste u šumi po noći

Ukoliko je u Vašem snu šuma prikazana u noćnim časovima, a vi šetate u njoj, ovaj san vam govori da ćete u skorijoj budućnosti biti zabrinuti.

Moguće je da će Vas ljudi bliski Vama – porodica, prijatelji ili rođaci, zabrinuti zbog svog ponašanja ili pogoršanja zdravlja.

Pokušajte da u takvoj situaciji razmišljate smireno – moguće je da će bolest biti bezopasna, a situacija u kojoj su se Vaši bliski ljudi zadesili izlazna.

Sanjati da uživate u šumi

Ako u snu šetate šumom, svesni ste njene lepote i uživate u prizorima koje vidite, takav san simbolizuje povoljan život, trenutnu dugotrajnu sreću i ostvarenost na svakom polju.

Sanjati da ste na izletu u šumi

San u kojem vidite sebe i Vama bliske ljude u izlezu šumom, simbolizuje da ćete se u skorije vreme lepo provesti sa svojim prijateljima na zabavi koju ćete, ili Vi, ili oni, organizovati.

Sanjati da prolazite pored šume

Ako ste sanjali da samo prolazite kraj šume, taj san znači da ćete uskoro nekome pomoći, što će Vam se u finansijskom smislu na kraju isplatiti.

Advertisements

Sanjati da ste sakupljali nešto u šumi

Ukoliko u snu vidite sebe kako sakupljate nešto iz šume – žireve, maline, borovnice, lišće, to može značiti da ćete uštediti određenu svotu novca, ili da ćete upravljati finansijama nekog drugog lica (Vašeg supružnika ili nekog iz porodice).

Sanjati čudne životinje u šumi

Ukoliko u snu vidite životinje koje nikada pre niste videli – neobičnog oblika, veličine, to je znak da će Vam se otvoriti novi putevi, i duhovno i u vidu životnih okolnosti.

Moguće je da prije niste prihvatali mogućnosti koje su Vam se pružale, ali ovaj put otkrićete nešto novo i bićete prijatno iznenađeni.

Sanjati da vas ugrize životinja u šumi

Ako ste sanjali da vas je ugrizla zmija, divlja svinja, veverica, ili bilo koja druga šumska životinja, taj san je simbol vaše zaštitničke prirode.

Moguće je i da imate u svojoj okolini ljude koji zavise od Vas, poput dece, partnera, porodice, zbog kojih ste spremni da se suočite sa bilo kojom žrtvom da ih zaštitite.

Sanjati da šetate začaranom šumom

Ukoliko u snu šetate začaranom šumom, to simbolizuje Vaš skoriji susret sa osobom koja će Vas prevariti ili iskoristiti. Veoma je verovatno da će ta osoba biti neko koga poznajete.

Ako u snu vidite i magična stvorenja, onda oni simbolizuju lukavost i šarm osobe koja će iskoristiti vašu naivnost i lakovernost.

To biste mogli olako da sprečite tako što ćete u narednom periodu biti oprezni i držati oči širom otvorene, naročito prema sumnjičavim i harizmatičkim osobama u Vašem okruženju.

Sanjati listopadnu šumu

Ukoliko je šuma koju sanjate listopadna, san Vam ukazuje na bolest ili nesreću. Ako ste u snu videli lišće kako opada, ono simboliše stres i anksioznost koji će doprineti Vašem zdravstvenom staju.

Advertisements

Pesimističan stav koji imate usmeren ka svetu i Vaša sklonost ka negativnom razmišljanju, takođe mogu dodatno unazaditi Vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Dominacija listopadne šume u snu, može biti simbol Vaše sklonosti da zaobiđete razgovor o bitnim stvarima sa Vašim partnerom ili članom porodice.

Vaša strategija izbegavanja može biti izrazito nepovoljna, i oštetiti vaš odnos.

Sanjati zimzelenu šumu

Ukoliko ste sanjali zimzelenu šumu, naročito tokom zime, prekrivenu snegom, taj san simbolizuje pesimizam.

Pod pretpostavkom da sebe afirmišete kao sanjara, ovakav san Vas pokušava „probuditi“ da se više usredsredite na pozitivne strane života, umesto što se uporno zadržavate u negativnom toku misli.

Sanjati četinarsku šumu

Četinarska šuma u snu simboliše sumnjive namere i zle misli koje Vi upućujete nekome. Šišarke i igličasti listovi drveća simbolizuju zlonamerne radnje koje mogu olako povrediti ljude u Vašoj okolini.

Moguće je da u sebi gajite bes prema društvu oko Vas, pojedincima koji imaju slične afinitete kao i Vi, a da Vam san ukazuje da je najveće nezadovoljstvo usmereno ka Vama samima.

Pokušajte svet da gledate pozitivno i da ne smatrate svakog svojim suparnikom.

Sanjati da sečete ili da neko seče drveće u šumi

Ukoliko u snu vidite da se šumsko drveće seče, to je dobar znak. San Vam ukazuje na uspešne projekte koje ćete u skorijoj budućnosti samostalno ili u grupi, započeti.

Zavisno od toga da li ste vi taj koji seče ili posmatra, ovaj san može da ima različite simbolike. Ukoliko posmatrate onda Vam san ukazuje na propuštene prilike.

Advertisements

Sanjati šumu – ostala značenja i simbolika

Šuma u snu simbolizuje nove početke, odnosno otpočinjanje novog poglavlja. Ovaj san san može biti pozitivan ili negativan znak, u zavisnosti od zelenila i gustine drveća u Vašem snu.

Ovakvi snovi se tumače na mnoštvo različitih načina – ukoliko u snu vidite mlado drveće, ono simboliše novi početak i uspeh u poslu; ukoliko je drveće pak staro, onda Vam san upućuje povratak problema koje ste stavili pod tepih.

Ako je šuma četinarska, tada san ukazuje na sreću u poslovnom planu, a ako je šuma listopadna onda san simboliše potpunu promenu života.

Takođe, simbolika sna zavisi i od bračnog statusa osobe koja sanja šumu.

Ukoliko je u pitanju neudata žena, san znači da će ubrzo upoznati svoju srodnu dušu; a, ukoliko je žena udata, onda to znači da će njen suprug biti zdrav i duhovno razvijen.

Tumačenje se može razlikovati i od starosti. Za mladog momka sanjanje šume znači prijatno putovanje tokom kog će upoznati nove ljude koji će se zadržati u njegovom životu.

Ukoliko san sanja starija osoba, san upućuje na neophodnost osvrta u prošlost (osoba treba pregledati stare fotografije i prisetiti se starih momenata).

Advertisements
Advertisements