Šta znači sanjati zemljotres?

Nije retkost da ljudi koji žive na trusnim područjima u kojima su zemljotresi česta pojava, sanjaju zemljotres. Kod ovih ljudi, ovakvi snovi prosto odražavaju prirodnu bojazan od ove nepogode.

Advertisements

Takođe, ako ste nedavno bili svedok neke druge prirodne katastrofe, nemojste se iznenaditi da se kao posledica toga u vašim snovima pojave zemljotresi.

Zemljotres u snu nosi simbol velikih promena, odnosno potresa koji menjaju vaš život. Najčešće je najbolji savet da se prepustite jer vam budućnost priprema nešto novo i lepo. Ponekad su nagle promene kojima se završavaju negativni periodi predskazane sanjanjem zemljotresa.

Zemljotresi se u snu mogu pojaviti i kao odraz traume koju ste preživeli ili problema koji vas prate na ličnom planu. Ponekad je san o zemljotresu upozorenje na opasnost.

Ovde može biti reč o realnoj opasnosti, ali i o vašem bezrazložnom ili preteranom osećaju da niste bezbedni ili da su vaše odluke pogrešne i da će imati negativne posledice.

Ovaj san može biti posledica nesigurnosti koju osećate na poslovnom planu ili u emotivnoj vezi. Imate utisak da gubite kontrolu i da vam se “izmiče tlo pod nogama”.

Ponekad je zemljotres u vašem snu odraz vaših unutrašnjih sukoba. Možda vas muči neka dilema ili vašu podsvest opsedaju strahovi koje još uvek sebi niste priznali.

Ako ste sanjali zemljotres, podsvest vas možda podstiče da se koncentrišete na problem koji već dugo potiskujete. Ako se pretvarate da ga ne vidite, problem neće nestati sam od sebe.

San o zemljotresu može biti i upozorenje na opasnost koja dolazi od vas samih. Moguće je da ne vodite računa o sebi, zanemarujete svoje potrebe i tako škodite sebi.

Zemljotres, kao prirodna katastrofa koja dolazi iznenada i bez najave, predstavlja i podsetnik da ništa ne traje večno i da je budućnost uvek neizvesna. Treba biti zahvalan na svemu što imamo.

Sanjanje zemljotresa može biti stresno i zabrinjavajuće, pa nas često navodi da se zamislimo nad snom i pokušamo da dokučimo njegovo značenje.

Advertisements

Mitologija zemljotrese povezuje sa nespokojem Bogova, a u duhovnom smislu se zemljotresi dovode u vezu sa besom.

Potisnuta sila koja dolazi iz unutrašnjosti zemlje kada postane prejaka ukazuje upravo na emocije koje su skrivane i zanemarivane, a koje kada postanu suviše snažne izazivaju burne potrese.

Sanjati da ste žrtva zemljotresa

Ako ste sanjali da ste postali žrtva zemljotresa, moguće je da ste zaista u opasnosti od nekih prirodnih katastrofa u narednom periodu. Obratite pažnju na znake upozorenja i budite spremni za eventualne vanredne situacije.

Sanjati da ste jedva pobegli od zemljotresa

San u kome ste jedva pobegli od zemljotresa treba pozitivno tumačiti. U bliskoj budućnosti očekuju vas pohvale i uspesi. Ispunićete ciljeve koje ste sebi zacrtali i sa velikim uspehom ćete ispuniti poslovne obaveze koje su vam poverene, iako ste možda do poslednjeg trenutka verovali da ćete omanuti.

Sanjati da pokušavate da se sakrijete od zemljotresa

Kada sanjate da usred zemljotresa pokušavate da nađete mesto na koje biste se sakrili, san se odnosi na vašu lošu organizaciju i neodlučnost.

Često uopšte ne možete da se odlučite oko sopstvenih želja, teško vam pada donošenje odluka, u dilemi ste i oko najnebitnijih detalja, a čini vam se da vam se obaveze samo gomilaju i dodatno vas pritiskaju.

Zbog toga ste često u situaciji da morate da odlažete dogovore i otkazujete isplanirane događaje u poslednjem trenutku.

Sanjati da vam se kuća trese usled zemljotresa

Kuća koja se trese usled zemljotresa simboliše promene na profesionalnom planu. Verovatno ćete promeniti posao ili ćete preći na drugu poziciju sa većim ovlašćenjima. Moguće je i da se promene ne odnose direktno na vas već na partnera ili člana porodice koga očekuje promena u karijeri.

Sanjati da ste se povredili tokom zemljotresa

San u kojem ste doživeli zemljotres i povredili se govori vam da niste spremni da adekvatno reagujete u komplikovanim okolnostima ili ozbiljnoj situaciji. Neozbiljni ste i ne razmišljate dovoljno o svom ponašanju.

Advertisements

Nepromišljeni postupci često vas dovode u nezgodan položaj, noseći sa sobom posledice koje se dugo negativno odražavaju na vašu svakodnevicu.

Ipak, ako ste posle povrede u snu uspeli da se spasete i preživite katastrofu, to nagoveštava da u vama ima dovoljno snalažljivosti da zaobiđete prepreke i pronađete izlaz i iz najkomplikovanijih situacija.

Pratite svoju intuiciju i ne predajte se. Ponekad se ovakav san javlja usled vaše preterane zabrinutosti na javi. Možda niste zadovoljni trenutnim životnim okolnostima, pa se zbog toga osećate nesigurno.

Uzrok vaše strepnje može biti neizvesna poslovna situacija ili nedefinisan odnos sa bliskom osobom do koje vam je stalo. Osećate se kao da nemate kontrolu nad svojim životom, a problemi se samo nagomilavaju.

Sanjati zemljotres koji traje dugo

Ako ste sanjali zemljotres koji nikako da se završi i čini se da traje u nedogled, moguće je da ste zabrinuti za bliskog prijatelja. Verovatno je reč o zdravstvenom problemu sa kojim je ta osoba suočena i koji vas onespokojava.

Advertisements

Alternativno tumačenje ovog sna može da se odnosi na dobru priliku koja će vam se pružiti za napredak u karijeri.

Sanjati da posmatrate zemljotres sa bezbedne udaljenosti

Ako ste sanjali da sa bezbedne udaljenosti posmatrate zemljotres, to govori o vašoj pasivnoj ulozi u nekoj situaciji za koju ste zainteresovani. Ne učestvujete u njoj, samo posmatrate sa strane i očekujete novosti. Ipak, vesto koje čekate će stići prekasno da bi imale uticaja na vaš život.

Sanjati da bežite u pokušaju da se udaljite od zemljotresa

Ako ste sanjali da bežite u pokušaju da se udaljite od zemljotresa, to je odraz stresa koji je neki događaj prouzrokovao u vama. Svakodnevica sa sobom nosi razna iskušenja, a naš um i naše telo prevazilaze ih i prilagođavaju im se, u pokušaju da nas sačuvaju.

Ljudsko telo, ali i njegova psiha, sposobni su da se izbore sa brojnim opasnostima i da opstanu uprkos tome što nam se ponekad čini da je težina nekih problema prevelika za nas. Ovaj san vas podseća da uvek postoji izlaz, makar to bio i beg od opasnosti.

Ponekad se ovakvi snovi javljaju kada ste u potrazi za brzim rešenjem za neki problem sa kojim se suočavate. Tada ovaj san može da se tumači kao vaše nastojanje da se sakrijete od situacije koja vas uznemirava i izbegnete odgovornost.

Moguće je i da se trenutno osećate kao da ste u klopci i pomišljate da bi najbolje bilo da dignete ruke od svog sadašnjeg života i pobegnete negde daleko. Ovaj san se može tumačiti i na pozitivan način, i u tom slučaju ukazuje na vašu prisebnost i sposobnost racionalnog razmišljanja i ispravnog reagovanja u stresnim situacijama.

Iako snovi najčešće ne predviđaju budućnost i to što ste sanjali zemljotres ne znači da ćete ga zaista i doživeti, ako živite na geografskom području na kom su zemljotresi česta pojava, ovaj san može biti posledica toga. Možda ste već doživeli zemljotres i sada strahujete da bi se taj stresni događaj mogao ponoviti.

Zemljotresi u snu često su odraz našeg emocionalnog stanja. Ako ste rastrojeni i suočavate se sa poteškoćama koje vam utiču na svakodnevni život, nije neobično da sanjate sebe kako bežite od zemljotresa.

Sanjati da drugi beže od zemljotresa

Ako ste sanjali ljude koji beže u pokušaju da se sakriju od zemljotresa, moguće je da je nekom ko vam je blizak potrebna vaša pomoć. Ovde može biti reč o članu porodice ili o dugogodišnjem prijatelju. Razmislite da li se neko koga poznajete trenutno suočava sa nekim nedaćama i šta biste moglo da uradite da toj osobi pružite pomoć ili podršku.

Sanjati da ste našli sigurno mesto za skrivanje od zemljotresa

San u kome ste bežeći od zemljotresa uspeli da pronađete sigurno skrovište, predstavlja više nego dobar znak. Savladaćete nevolje koje vas već dugo muče i izaći ćete iz ovih okolnosti jači i iskusniji.

Advertisements

Sanjati erupciju vulkana i zemljotres

Ako ste sanjali zemljotres i vulkansku erupciju, ovi elementi se u vašem snu verovatno pojavljuju kao simboli koji ukazuju na vas same. Preplavila su vas negativna osećanja i loše misli koje ste dugo držali u sebi jer niste želeli da opterećujete okolinu svojim problemima ili niste imali nikog dovoljno pouzdanog i bliskog da sa njim podelite ono što vas muči.

Nagomilana negativna energija mora da ispliva na površinu jednom kada dostigne svoj vrhunac, a to će u vašem slučaju ličiti na kombinaciju zemljotresa i vulkanske erupcije. Sve ovo je još većeg intenziteta ako se ubrajate u one ljude koji imaju tendenciju da sve drže u sebi i neprestano potiskuju svoja osećanja.

Sanjati zemljotres sa pepelom i dimom

Zemljotres koji prate slike dima i pepela nije dobar znak. Ako ste ovako nešto sanjali, nemiri, sukobi ili čak ratovi koji se odigravaju u blizini, mogli bi ostaviti posledice i na vas.

Sanjati da čujete zemljotres iz daljine

Ako ste u snu čuli zemlčjotres iz daljine, ali mu niste i prisustvovali, reč je o izdaji. Ovakvi snovi se obično povezuju sa prevarom u ljubavnoj vezi. Verovatno će do vas doći glas da vas je emotivni partner prevario, posle čega će se vaša veza i završiti.

Advertisements

Sanjati zemljotres koji kratko traje

Kratkotrajan zemljotres u vašem snu ukazuje na vaše nestrpljenje. Lako se iznervirate, niste tolerantni i dozvoljavate da vas i najmanje sitnice uznemire. Živci su vaša slaba tačka i stalno se osećate nervozno. Vaša nervoza čak može biti uzrok snova u kojima prolazite kroz stresne situacije.

Sanjati da vam se kuća srušila usled zemljotresa

Ako ste sanjali da vam je zemljotres uništio kuću, ali da su članovi vaše porodice ipak prošli bez povreda, to je san koji nosi pozitivno značenje. U prethodnom periodu imali ste poteškoće, ali ta faza je završena. Sada vas očekuje miran i srećan period.

Sanjati ispucalo tlo i ruševine nakon zemljotresa

Kada sanjate ispucalo tlo i ruševine koje je za sobom ostavio zemljotres, očekuju vas vesti od nekoga ko je daleko. Ako ste u snu videli pukotine u zemlji posle zemljotresa, to bi mogao da bude loš znak. Pred vama su promene koje vam se neće dopasti.

Obratite pažnju na sve aspekte svoje svakodnevice, odnose na poslu, u kući, sa prijateljima, jer se tu negde krije uzrok vašeg sna. Zemlja je simbol postojanosti i sigurnosti, a kada se u njoj pojave pukotine to označava slabljenje svega za šta ste mislili da je stabilno. Neki odnosi će se zauvek promeniti ili ćete izgubiti položaj za koji ste mislili da je zagarantovan.

Ovaj san se ponekad može tumačiti i pozitivno, jer nagoveštava svež početak i otvaranje novih horizonata. Promene jesu teške, ali jednom kada ih prihvatite, mogu vam doneti puno toga neočekivanog i lepog o čemu niste ni sanjali.

Advertisements

Ovakvi snovi ponekad se pojavljuju kada napravimo velike zaokrete u životu. Oni nas tada podsećaju da se uvek moramo iznova prilagođavati novim okolnostima. Velike promene ostavljaju posledice na naše živote, baš poput pukotina u zemlji posle zemljotresa, ali takođe pružaju mogućnost za nova iskustva i promenu perspektive.

Sanjati da ste u kancelariji usled zemljotresa

Ako ste sanjali zemljotres tokom kojeg ste se zatekli na poslu, u svojoj kancelariji, predstaoje vam dešavanja koja će vam oduzeti vreme i energiju. Nešto što vam je nametnuto kao neizbežna obaveza opterećuje vas i imate osećaj da vam krade dragoceno vreme.

Sanjati da se trese tlo pod nogama usled zemljotresa

Kada sanjate da vam se usled zemljotresa trese tlo pod nogama, očekuju vas finansijske teškoće. Shvatite ovaj san kao ranu uzbunu koja vam može pomoći da na vreme razmotrite svoju materijalnu situaciju. Možda vaše raspolaganje novcem nije racionalno ili se dvoumite oko rizičnog ulaganja. Pokušajte da uradite sve što je do vas kako biste umanjili posledice finansijskog potresa koji vas očekuje.

Sanjati da se zgrade ruše usled zemljotresa

Snažan zemljotres koji ruši zgrade, predstavlja upozorenje na nadolazeće neprijatnosti. Neke nove okolnosti promeniće vašu svakodnevicu i narušiti vaš unutrašnji mir.

Ako još uvek niste u braku, san o zgradama koje se ruše tokom zemljotresa nagoveštava probleme na emotivnom planu. Ako ste u vezi očekujte period ispresecan razmiricama i svađama. Činiće vam se da vas partner ne razume i da se svaki pokušaj komunikacije završava neuspehom.

Advertisements

Kada ljudi koji su u braku sanjaju ovakav san, zabrinuti su za stabilnost svog braka. Ovaj san odražava nesigurnost po pitanju uticaja koji će promene koje se dešavaju među partnerima imati na sam brak.

Kod starijh ljudi ovakav san nagoveštava probleme sa zdravljem u bliskoj budućnosti, pa je potrebno obratiti pažnju i držati se zdravih navika kako bi se izbegle ozbiljnije posledice.

Ako ste sanjali da se zgrade ruše tokom zemljotresa a imate sopstveni biznis, obratite dodatnu pažnju na svoje finansije i ulaganja. Za vas ovakav san može značiti probleme sa novcem i “skupe” pogrešne procene u poslovanju.

Sanjati da ste doživeli zemljotres ali se niste uplašili

Ako sanjate da ste doživeli zemljotres ali se uopšte niste uplašili, to je odličan znak. Vaša staloženost i pribranost koja vas odlikuje i u snu i na javi pomoći će vam da prevaziđete izazovne trenutke. Ovaj san se često odnosi na finansijske dugove i predstavlja znak da ćete ih uskoro otplatiti.

Advertisements

Sanjati da spasite nekoga tokom zemljotresa

Sanjati da ste nekoga spasili tokom zemljotresa ukazuje na to da ćete se naći prijatelju u nevolji. Možda se neko iz vašeg okruženja suočava sa problemom kakav ste i vi imali u prošlosti i koji ste uspešno rešili, pa će mu vaš savet biti dragocen.

Još jedno tumačenje sna u kojem nekoga spašavate tokom zemljotresa, govori da se brinete za nečiju bezbednost. Verujete da se nad nekoga do koga vam je stalo nadvila senka opasnosti i ta briga vam se podsvesno vraća kao san o spašavanju. Možda uopšte ne verujete da postoji išta što biste mogli da učinite da zaštitite tu osobu, pa je vaša briga zbog toga još intenzivnija.

Ovakav san može da odražava i vašu podsvesnu želju da se nađete u ulozi junaka i da vas ljudi prepoznaju kao plemenitu i sposobnu osobu.

San u kojem nekoga spašavate tokom zemljotresa sa sobom može nositi i negativne konotacije. Možda sebe dovodite u opasnost u pokušaju da zaštitite druge ljude. Ovaj san može biti upozorenje da vas sopstvena dobrota zaslepljuje. Možda ste zaštitnički nastrojeni prema nekome ko to ne zaslužuje i ko se ne nalazi u stvarnoj opasnosti već samo manipuliše vama i traži vašu pažnju.

Sanjati ljude zatrpane nakon zemljotresa

Slike ljudi zatrpanih krhotinama nakon zemljotresa, karakteristične su za snove koji nose negativna značenja. Moguće je da će vam se javiti neko ko živi daleko, ali neće imati lepe vesti. Drugo tumačenje ovaj san povezuje sa velikom materijalnom štetom i finansijskim problemima.

Advertisements

Možda ćete imati neprilike sa novcem ili ćete izgubiti nešto što ima veliku materijalnu vrednost. Sa druge strane, ovakav san može biti i nagoveštaj promena. Možda se određenoj fazi vašeg života bliži završetak i očekuje vas nova etapa.

Sanjati da ste nastradali u zemljotresu

Sanjati da ste nastradali u zemljotresu predstavlja nagoveštaj situacije koja će vas razoriti, ali će vam istovremeno doneti priliku za novi početak. Ne zaboravite da se iz svakog lošeg iskustva može naučiti nešto novo. Takođe, posle kiše uvek dolazi sunce, kako su ljudi skloni da kažu.

Iako ćete pretrpeti velike posledice usled problema na koji ste naišli, biće to istovremeno i prilika da mnogo toga izgradite iznova, ovoga puta iskusniji. Postoje situacije koje ljudima oduzmi sve što imaju, ali im nakon toga donesu sve o čemu su oduvek maštali. Imajte poverenja u život.

Sanjati da je vaš grad neoštećen u zemljotresu

Ako ste sanjali da je vaš grad pogodio zemljotres ali da je sve u njemu ostalo neoštećeno, ovo je odličan znak. Zlonamerni ljudi pokušavaju da naude vama i vašoj porodici, ali im to neće poći za rukom. Ostaćete netaknuti, poput grada iz vašeg sna.

Sanjati da ste doživeli zemljotres dok ste bili na poslu

Kada sanjate da ste doživeli zemljotres dok ste bili na poslu, očekuje vas turbulentan period. Suočićete se sa problemima koji će podići nivo napetosti i uzrokovati niz suvišnih konflikata i svađa.

Advertisements

Sanjati da osećate zemljotres

Kada vas na profesionalnom ili emotivnom planu dočeka težak period, nije retkost da sanjate da ste videli ili osetili zemljotres. Osećate se uzdrmano i nemate ideju gde biste u ovom trenutku potražili oslonac.

Ovakvi snovi ponekad su predznak svađa. Pred vama je faza puna prepreka i sukoba. Naoružajte se strpljenjem i upotrebite svu svoju energiju da se izborite sa nadolazećim nedaćama.

Sanjati da se nalazite u zgradi tokom zemljotresa

Kada sanjate da se nalazite u zgradi tokom zemljotresa, očekuje vas iskustvo koje će vam „uzdrmati temelje“. Ako tokom sna paničite i osećate se uplašeno, verovatno vas ovaj osećaj prati i na javi. Iskustvo koje vas očekuje učiniće da se osetite ugroženo i sputano.

Sa druge strane, ako u snu ostajete mirni i racionalni, verovatno će tako biti i na javi. Još jedno tumačenje odnosi se na vašu nesposobnost da se suočite sa posledicama svojih odluka i postupaka.

Advertisements

Odbijate da prihvatite odgovornost za neke probleme i uporno im tražite uzroke u spoljnom svetu. Možda vam je teško da se suočite sa sopstvenim greškama i priznate da niste bili u pravu u nekim situacijama kada ste bili uvereni da postupate ispravno.

Sanjati cunami i zemljotres

Zemljotres praćen cunamijem u vašem snu nosi sa sobom negativne konotacije. Okolnosti su vas iznenadile i pretrpeli ste burne promene na koje niste bili pripremljeni. Zbog toga se osećate kao zapljusnuti talasom negativnih osećanja.

Sanjati da čitate ili čujete vesti o zemljotresu

Ako ste sanjali da vam neko priča o zemljotresu koji se dogodio ili o njemu saznajete iz novina ili sa televizije, ne brinite, ovo nije loš znak. Ovakav san vam zapravo predskazuje odlazak na put u bliskoj budućnosti.

Sanjati zemljotres – ostala značenja

Kada u snu osetite vibracije zemljotresa, to je znak da ste dostigli svoju gornju granicu tolerancije na stres i anksioznost. Preplavljeni ste emocijama i mislima koje ne uspevate da procesuirate i osećate se preopterećeno.

Ljudi se sa stresom bore na različite načine i nije svima podjednako lako da prevaziđu patnju koju on uzrokuje. I za vaše mentalno i za vaše fizičko zdravlje izuzetno je značajno da sebi priuštite opuštanje i relaksaciju. Snovi o zemljotresima ponekad su podsetnik na ovo.

Advertisements

Zemljotresi mogu biti simboli promena, i pozitivnih i negativnih. Takođe, vrlo je važno kako ćete se postaviti u odnosu na promenu koja vam dolazi.

Neki ljudi promene vide kao uzbudljive izazove, dok drugima one predstavljaju samo izvor stresa i sekiracije. Pokušajte da se usmerite ka svojim ciljevima i prihvatite ono što vam život donosi, izvlačeći iz toga maksimum.

Sanjanje zemljotresa predskazuje i nove prilike. Što je zemljotres jači, veća je šansa da će se nešto u vašem životu promeniti iz korena. Nikada ne zaboravljajte da ste vi sami jedan od najvažnijih faktora u kreiranju svoje budućnosti. Uradite sve što je do vas da svaku situaciju iskoristite za svoj napredak.

Zemljotresi se u našim snovima ponekad javljaju kao ogledalo stvarnosti, kao posledica proživljenih događaja ili medijskih slika kojima smo izloženi.

Advertisements

Psihoanaliza zemljotrese često vezuje za burna osećanja u partnerskim odnosima ili za snažnu seksualnu energiju koja prati emotivne veze. Oni se takođe mogu odnositi na čovekove unutrašnje promene i transformacije koje proživljava na ličnom planu.

Snažne reakcije prirode, poput zemljotresa, ponekad najavljuju velike uspehe. Veruje se da kada zaljubljeni ljudi sanjaju zemljotres, mogu očekivati da uskoro uplove u bračne vode. Zemljotres u snu takođe je i upozorenje na razorne posledice koje mogu imati vaši pogrešni postupci.

Iako san o zemljotresu može biti uznemirujući, pa čak i strašan, ne treba ga dovoditi u vezu sa najavom sličnih događaja na javi.

Zemljotresi u našim snovima ukazuju na naše sposobnosti da se suočimo sa problemima, i onima koji dolaze spolja, ali i onima koji su odraz naših duševnih stanja. Ako ste u svom budnom životu suočeni sa nedaćama, nije iznenađujuće da sanjate zemljotres.

Ako prolazite kroz razvod, sukobljavate se sa nekim do koga vam je veoma stalo ili ste ostali bez posla, sve su to razlozi da vas u snovima zadesi zemljotres.

Advertisements